Στις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ την Τρίτη 16 Ιουλίου από τις 12:00 έως και τις 15:00, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Λιοντάρια στις 13:00, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση.

Στο κάλεσμα του σωματείου αναφέρεται:

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που της παρέδωσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, κλιμακώνει την επίθεση στη δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση. Η κατάθεση του νομοσχέδιου την Παρασκευή 5/7 με τις γνωστές fast track διαδικασίες η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας νομίζει ότι θα πιάσει στον ύπνο εργαζόμενους, ασθενείς και τις οικογένειές τους. Μαρτυρά ότι στόχος είναι να υλοποιηθούν κατά γράμμα οι κατευθύνσεις της ΕΕ για χάρισμα της Ψυχικής Υγείας σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ (Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες) και ιδιώτες. Χρησιμοποιεί ως όχημα την ολοκλήρωση της αντιδραστικής «Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» και ευχολόγια για αντιμετώπιση των προβλημάτων που η ίδια η πολιτική τους γεννά, όπως η «κατάργηση της ιδρυματοποιημένης περίθαλψης των ψυχικά πασχόντων», η «βελτίωση της ποιότητας» των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και η συσσώρευση ψυχικά ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία ή στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων και η ελλιπής διασύνδεση αυτών μετά το πέρας της νοσηλείας, προσπαθώντας να πείσουν για την ορθότητα των πολιτικών τους.

Τα σχέδιά τους προβλέπουν το κλείσιμο του ΨΝΑ και του ΨΝΘ, θέλουν να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Τους λέμε ότι θα πέσουν στο κενό! Δεν θα επιτρέψουμε κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, να μην έχουν καμία πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αφού δεν θα αντέχει να ανταπεξέλθει οικονομικά η «τσέπη» τους και οι χρόνιοι ασθενείς μας να μεταφέρονται σε χώρους «αποθήκες ψυχών». Δεν είναι άλλωστε λίγα τα πρόσφατα παραδείγματα, όπου ασθενείς που φιλοξενούνται σε ΜΚΟ επιστρέφουν πίσω στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Γι’ αυτούς αυτό είναι αποασυλοποίηση!

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην απεξάρτηση τη δημιουργία ΝΠΙΔ και την κατάργηση προγραμμάτων με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο «ΙΑΝΟΣ», τα Κέντρα Πρόληψης. Προγράμματα που υποχρεώνονται να αλλάξουν φιλοσοφία αφού η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους. Στόχος τους η «μείωση της βλάβης» και η ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε το σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης να μην φτάσει στην Βουλή. Τους προειδοποιούμε ότι δεν θα αφήσουμε τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης να γίνουν βορά στα χέρια κάθε λογής ιδιώτη, δεν αφήσουμε τους ασθενείς μας, τους θεραπευόμενους στον τομέα των εξαρτήσεων να μείνουν στο περιθώριο και μακριά από την βασική κάλυψη των αναγκών τους! Να σημάνει συναγερμός!

Οργανώνουμε σύσκεψη στις 15/7, τη 1μμ, στο γραφείο του σωματείου μας στο ΠΑΓΝΗ με τους εργαζόμενους της Ψυχιατρικής, της Παιδοψυχιατρικής, τα σωματεία και τους φορείς στην ψυχική υγεία, την απεξάρτηση και όλους όσους πλήττονται από αυτό το νομοσχέδιο για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη ψυχική υγεία, την απεξάρτηση και η κοινή δράση για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Συμμετέχουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις – απεργία που θα οργανωθούν ενάντια στο νομοσχέδιο.

Απαιτούμε:
· Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.
· Όχι στην κατάργηση των ψυχιατρικών κλινικών
· Κάτω τα χέρια σας από το 18 Άνω! Ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας.
· Όχι στις απολύσεις και την εργασιακή ομηρία των χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας. Άμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα για όλους.
· Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία.
· Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων. Να μην πειράξουν ούτε έναν εργαζόμενο.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!!!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί